Sunday, 17 September 2017

Life, so far.


Bismillah.
Assalamualaikum wbt hai~

Awal-awal semester, mampu lah aku update blog berbentuk ala-ala life update ini. Hiks. Sebenarnya, aku mahu meluangkan masa yang aku ada untuk blog sebelum aku menyepi.

Banyak benda pula mahu isi dalam blog padahal baru seminggu tau kuliah hahaha.
Ok, jom mulai!

First of all, I would like to intorduce you, my housemates!.
Untuk semester 5 ini, ini adalah date pertama kami. yuhuu. More to beli barang dapur sebenarnya tapi alang-alang kami celebrate birthday Nik terus. weee~


 Dari kiri: Aisyah, Izyan, Nabela, Nik dan Ida <3

Taraaa le housemates!

Next,
Kuliah pertama iaitu, 
KPD 3016 (Pengajaran, teknologi dan Penaksiran).

 Sweethearts~

 Sarah darling~

Lagi yang mengujakan semester ini, dapat junior dalam kalangan junior sekolah yayy!

 meet Kak Ila, Saffa dan Kina!

 Setakat ini, dapat jumpa Saffa and Kina ja lah. Tadi terserempak dengan Didi. Kipa dan Abqori akak belum jumpa lagi. Heeee hai adik-adik SEMEKAR dan SMATS! (perlu masuk dalam tag cerita Aku & SMATS dan Aku&SEMEKAR ni!)

Seterusnya,
A ride with roommate.
Gigih pagi pagi pinjam motor Cik Miss untuk ambil KadS1M di Bank Rakyat.

 Bank belum buka pun, tapi sudah ramai ok beratur *insert emoji pening here*

 And we got our card! tapi duit aku belum dapat dikeluarkan pun lagi hukhuk.

 Petangnya pula, urus add drop subject. Ni dengan Shaz =)

 Asalnya aku plan ambil 22 jam kredit semester ni. Jadi, gigih juga lah aku buat surat semua, tetapi, surat aku tidak diterima pun. Kena sertakan dengan justifikasi apa tah kakak baju oren tu cakap haritu. Terus aku pun macam malas mahu urus pertambahan jam kredit tu. Aku memang tidak payah ambil kot kan?. Rileks sikit semester ni. SIKIT.

Another roommate date :)


And,

a selfie of mine.

Fuh tiada contain bermanfaat pun dalam blog post kali ini. But yeah, just a little effort for future memories recalling I guess?.

Zafirah, do grown up well Alhamdulillah.

Beberapa kelas untuk minggu pertama ini, dapat beberapa statement panahan menusuk ke kalbu. Dalam sungguh (deep giler) oleh lecturer aku. 

Ya, siapa makan cili, dia rasa pedas, kan?

I bet, this semester I will be fighting seriously in making myself better. In shaa Allah.


Till we meet again at the next post(s) ahead!

Thank you for reading this entry!


Ma'a salamah =)


Tuesday, 12 September 2017

LEVEL 5


Assalamualaikum.

Nothing much to say, but here it is. I am in my 5th semester of my degree journey. 5th over 8.

What else I can say and wish for this brand new semester?

what else other than BETTER ZAFIRAH ?

Oh level 5.
You might sound scary and frightening everyone's heart because we are really really almost there to achieve our dreams. The path is becoming more challenging, I know.
But I strongly believe that, positivity and work hard are always the key to fight any obstacles that we will be facing along this road.

In shaa Allah, bring and keep the Almigty in every breathe we take. We are in the path to make our faith stronger, may Allah ease everything and make us even more stronger !


LEVEL 5, I AM READY.

BISMILLAH!






Wednesday, 23 August 2017

Daily Blog Challenge | Day 6 | Elephant Film Festival 2017 !


Assalamualaikum wbt. hai semuanya!

It's 6th day of daily blog. Fuhh almost there to finished the challenge!

Don't want to talk much, as what you can see on the title above! Mama, Kak Tika and I went to...

ELEPHANT FILM FESTIVAL 2017 at Jabatan Kesenian dan Kebudayaan Negeri Sabah (JKKN)

Got the news about this at facebook. 
As an elephant freak I can't help myself from going to the event!
I begged for Kak Tika weeks before the event to bring me there. At first it was like I cannot make it because Kak Tika had to handle something at school so she cannot make it for me. But, I don't get the details of what happened but yeah we made it, at last yeaaaaaaay!

I WAS SO EXCITED!

 Mama.

the elephant fan!

 kak Tika :)

 Sigup is what you called Sumpil.
Yes, that is sumpil. 


You know which me right? kahkah.

I just love the day!
Thank you kak Tika and Mama!

I got my Elephant shirt which I can choose my own design. 
That was super cool!

bye!



Saturday, 12 August 2017

Daily Blog Challenge | Day 5 | Girlfriends meeting.


11/ 08 / 17

Assalamualaikum wbt!

Ini daily blog hari ke 5! yuhuuu

Untuk entri blog hari ini. Nothing much to say, just a little meet up with girlfrieds.

Before Yanie fly back to KL then we decided a sayonara meeting.

We ate and talked about random things and flashed back stories while we were in shool.
How we laughed when we remembered all that.

And oh, we discovered our childhood song where we never wonder what was the song meaning and what was the correct lyrics? when we were kids.
here is it:

The way we sang it when we were kids : Do blek ikan kancil.

The masterpiece we found :  Doe black, he can, can't chill. 

Yes, I know we are genius =P

Azea, Ila, Vivi, Yanie.
Bye bye Yanie.

 Azea, shawl kotor?, don't care!



Vivi and Yanie.

They are, love.

Till next time girlfriends!

Ma'a salamah!


Friday, 11 August 2017

Daily Blog Challenge | Day 4


10/082017. (Khamis)

Assalamualaikum wbt! It's day 4 for daily blog yuhuuu!

Marilah aku terus bercerita tentang apa aku buat hari ini. Ini adalah pertama kali aku serius buat benda ni iaitu memarut kelapa menggunakan pemarut yang manual ini!

Mama suruh. Mula-mula macam malas sebab pernah buat dulu tapi macam susah and give up. Tapi hari ni, bila tengok mama sendiri buat, terus minta mama beralih dan bagitahu mama, let me do it for you mak! haaa feeeling hero sangat kan.

 Taraaaaa~ boleh lah sebiji kelapa untuk buat santan mama buat bubur ubi dan masak lemak sayur wuuu.
Lepas dapat rasa I did well tu, nampak hasil terus rasa memarut kelapa manually adalah sesuatu yang seronok. Penat lelah dan peluh semua terbayar dengan hasil kelapa yang diparut tu!

Next, hari ni lawat adik aku yang sihat ini di sekolah.


Tu, dia makan sayur masak lemak lah tu hasil parutan kelapa Kak Ila fuhhh~

Hari ini juga aku first time makan petai.
Aku tidak pernah berani mencuba untuk makan petai. Tapi tadi petai tu masak sambal. People said, do something what you hate. Haaa then I tried petai.
And I can eat it, but I don't think it's a favourite.

So,If i have petai on the table I could say, I am okay with you petai but I choose not to eat you hahaha.

Haihh thats all for today's daily update. Hmm I can feel how hambar and boring this post but yeahhh at least I updated it everyday to beat the challenge!

Hope tomorrow would be better Zafirah!

Talk soon!  Chow!



Thursday, 10 August 2017

Daily Blog Challenge | Day 3 | 5 Denda Masa Sekolah Paling Diingati


9/8/2017

Assalamualikum wbt. Hai semua!

Ini post berbentuk confession. Aku bukan pelajar cemerlang, bukan sepenuhnya skema, aku ini pelajar sederhana tahap tiga dalam akademik (boleh pula label diri sendiri kan? kekeke) masa sekolah menengah. Tapi, aku semakin memperbaiki diri. Semakin ada kesedaran. Semakin meningkat usia semakin berubah cara aku berfikir dan bertindak. Benarlah, we grow with the time and experiences. Makin meningkat dewasa, makin jelas kenapa cikgu-cikgu buat begitu dan begini dahulu.

Jadi, ini aku kongsikan 5 denda yang paling aku ingat yang pernah aku kena masa sekolah menengah dulu. hikhik ini untuk pengajaran bersama sekali gus menyokong semua tindakan guru untuk memastikan para pelajarnya pandai dan berjaya dalam hidup :)

1. Berdiri luar kelas sebab kerja rumah tidak disiapkan.

Ini masa matapelajaran Addmaths. Aku memang tidak tahu mahu jawab apa, jadi aku biar kosong dan aku tidak expect cikgu akan ronda setiap meja untuk tengok kerja sekolah tu, tapi aku silap.
Aku pun diminta untuk keluar kelas dan siapkan apa yang perlu aku siapkan. Masalahnya aku memang tidak tahu T_T. Atas dasar malu yang amat dan tidak rela berlama-lama di koridor luar kelas tu, aku pun tulis sahaja step ikut contoh dalam buku. Asal ruangan jawapan tu nampak berisi. Aku  tunjuk dengan cikgu dan cikgu suruh masuk kemudian suruh aku duduk. 



2. Lompat hantu cina

Ini satu sekolah aku tahu cikgu siapa yang bagi denda untuk pelajar sebegini. Lompat dengan kedua-dia tangan diunjurkan ke depan. Bergantung juga lah kena lompat dari mana ke mana dan di mana. Ada yang kena lompat di koridor dari hujung ke hujung lepastu melalui semua kelas sepanjang koridor tu. Ada juga yang kena lompat pusing satu kelas hahaha malu memang malu. Hal sendiri juga kan siapa suruh tidak siapkan atau buat apa yang cikgu suruh. Pengalaman aku dengan denda ni masa kelas Matematik. Tapi demikianlah, cikgu ini juga yang buat  aku suka Matematik dan dapat score dengan cemerlang untuk subjek ini masa PMR Alhamdulillah!

3. Conteng muka sebab tidak siap nota.

Ini HAHAHAHAHAHA aku rasa kelakar sangat bila ingat. Subjek Kemahiran Hidup. Aku adalah pelajar biasa yang sangat pemalas buat nota hahaha buat nota dalam keadaan terpaksa. Ya lah dulu mana tahu cara buat nota dengan betul, yang aku tahu salin lah apa yang ada dalam buku teks, janji siap. Sebab tu lah malas buat nota. Jadi pada waktu tu, aku tidak sangka cikgu ambil serius tentang nota dan mahu check nota tu hari tu! Atas sebab kemalasan itu, aku pun dapatlah ganjarannya. Mukaku diconteng dengan whiteboard marker oleh cikgu. Sudahlah begitu, kelas masa tu di Bilik ERT maka dalam keadaan muka berconteng, aku perlu balik ke kelas dengan muka tu!. Padan muka aku. hahahaha. Masa menengah rendah aku ambil Kemahiran Hidup: Ekonomi Rumah Tangga (ERT). Aku suka subjek ni sebab selalu ke bilik ERT untuk  belajar mengendalikan mesin jahit, buat pola skirt, buat mixed fruits cake, buat kuih cucur badak waaaaah! suka lah!.


4. Pungut sampah sebab tidak pakai baju KOKUM

Aku pernah dalam fasa yang tidak memiliki baju uniform Kokurikulum setiap hari Rabu. Aku ada masalah tu. Paling me-nervous-kan lah tu kalau perhimpunan pagi hari Rabu orang yang tidak memakai baju uniform kena buat barisan baru. Lepas habis perhimpunan pagi, yang tidak pakai baju uniform akan didenda. Standard pungut sampah lah. Hikhik. Pernah juga kena lari dalam bulatan seingat aku kakakaka.



5. Gula-gula panjang.

Ini masa tingkatan 6 Rendah. Lambat naik masjid untuk solat zuhur pada hari Jumaat. Sekolah aku dulu kalau dari asrama mahu ke masjid, kena naik tangga sebab masjid tu di atas. Asrama di bawah.

Aku terlajak tidur tengahari tu sampai asrama kosong tinggal beberapa orang kawah sahaja ada dalam dorm masa tu. Nekad juga mahu ke Masjid masa tu sebab takut nanti warden check asrama lagi teruk kamtoi nanti. Tapi, sampai di kaki masjid, ada ustaz siap menanti dengan gula-gula panjang beliau. Cuba teka gula-gula panjang tu apa?.... *drumroll*...... ya betul! ROTAN!

Ini aku serius, pertama kali rasa gula-gula panjang. Sekolah aku guna istilah ni untuk menyedapkan bunyi rotan. Ustaz rotan di tapak tangan sebelah kiri. Sebelum ustaz rotan, ustaz tanya menulis guna tangan apa?, cakaplah tangan kanan. Ustaz minta hulur tangan kiri. Masih juga ustaz consider bab memudahkan students menulis kan? ;')

Boleh aku kata pengalaman gula-gula panjang ni adalah kenangan manis?. Hihi pelik bunyinya kan?.

Aku percaya, banyak lagi jenis denda yang aku tidak catat. Denda-denda macam ni lah nanti akan cerita balik dengan kawan-kawan lepastu berdekah ketawa sama-sama sambil melihat diri sendiri sekarang berada di mana. Terima kasih cikgu!

REFLEKSI:

Selepas dapat denda-denda tu, sekarang aku nampak apa yang cikgu dan pihak sekolah mahu aku (dan kawan-kawan) sampaikan kepada kami.

1. Cikgu mahu menggalakkan pelajar-pelajar untuk BERANI MENCUBA dan JANGAN TAKUT SALAH. Kalau salah pun, cikgu boleh tolong betulkan.

2. Cikgu tidak akan mendenda pelajar-pelajar tanpa sebab. Sebab cikgu denda adalah untuk pelajar nampak apa akibat kalau tidak buat kerja yang diberi sekali gus menjadikan pelajar lebih peka dengan keperluan menyiapkan tugasan serta fokus semasa guru mengejar.

3. Denda ni macam warning/ amaran kepada pelajar untuk menunaikan tanggungjawab sebagai pelakar. Cikgu denda supaya pelajar sedar dan faham yang cikgu bagi kerja rumah serta tugasan bukan suka-suka malah jauh sekali untuk menyusahkan pelajar. Cikgu bagi semua tu untuk kebaikan pelajar sendiri.

4. Peraturan untuk dipatuhi. Sekolah mahu membentuk pelajar jadi manusia yang berguna. Sekolah mahu semua pelajarnya dibentuk ikut acuan kebaikan dan penuh dengan nilai moral yang murni.


Membaca isu-isu mengenai pelajar yang semakin manja kini, guru-guru mempunyai cabaran yang bertambah sukar. Denda bukan untuk merosakkan, tapi denda untuk membentuk diri pelajar menjadi lebih sedar dan menjadi lebih baik untuk masa depan mereka.

Pensyarah aku penah cakap, definisi sekolah baginya adalah

" Sekolah adalah tempat untuk memanusiakan manusia "


I am Zafirah Ripin and 'till next time, remember your teachers always the best!

Ma'a salamah!





Wednesday, 9 August 2017

Daily Blog Challenge | DAY 2



Assalamualaikum wbt. Ini hari kedua untuk challenge update blog setiap hari selama seminggu.

Hari kedua: 8/8/2017 (Selasa)

Hari ini, aku berkeputusan untuk menghabiskan pembacaan novel BUMI karya TERE LIYE yang aku beli masa PBAKL2017 itu hari.


Masa baca ni, aku mula sedar yang aku adalah seorang yang tidak berapa gemar atau masuk dengan cerita-cerita yang berbaur fantasi. Aku tidak kata aku tidak suka secara total tapi ini just small side of me yang masih suka membaca tapi mula tahu buku yang bagaimana aku suka dan kurang suka.

Cerita tv dan drama pun macam tu. Fiction stories ni macam not my type I could say. Tapi I watched Goblin and Let's Fight Ghost sampai habis juga okayyyy. But still, masa tengok tu ada satu perasaan memberontak dalam diri aku, tidak masuk akal dan aku mula tidak selesa dengan keadaan itu.

Aku tegaskan lagi, bukan tidak suka. Cuma, bukan berada dalam tangga teratas jenis cerita kegemaran aku. Okay I'm done with that.

What more things happened today?

Join @KL2017 @TeamMsia Twitter Contest:

Ini 2nd time aku join. Tapi setakat ini, bukan rezeki aku lagi. hukhuk. Serius aku sangat teringin mahu memiliki barangan ekslusif Team Malaysia dan KL 2017!. Di samping itu, aku juga peminat YB KJ kekekeke~ (tiba-tiba).
Hihi kerana nekad. Tapi jika benar bukanlah aku pemenang bertuah, aku tetap berbangga dengan para atlet sukan negara kita. Semoga para atlet Sukan Sea @KL2017 negara kita mampu melakukan yang terbaik sekali gus merangkul pingat emas dan mengharumkan lagi nama negara di persada dunia!


Amazing thing on twitter (lagi):

Aku adalah peminat Detektif Conan. Masa sekola dulu, aku ni selalu berangan yang aku ni Ran Mouri lepastu boyfriend aku Shinichi Kudo. Ya ya ya tahu, sangat tidak matang. Tapi serius, aku minat Detektif Conan. The only anime yang aku layan rasanya selain Ninja Boy dan Chibi Maruko Chan serta Hagemaru? ehhhh??


 Tolong Aiman (adik sepupu) buat Buku Skrap Sains.

Ini lebih kepada buat decoratipn bagi buku skrap tu nampak cantik. Isi semua Aiman yang buat. Gigih lah cari majalah lama lama untuk digunting huruf-huruf yang berkenaan untuk tampal atas muka depan buku skrap tersebut. Aku tidaklah kreatif mana, tapi sekadar untuk bagi kanak-kanak teruja dan memuji hasil kerja aku tu boleh lah kikiki.


Itu sahajalah untuk catatan hari ini. 'Till next time in shaa Allah!