Tuesday, 31 October 2017

Design your own quotes.



Assalamualaikum wbt.

Sebagai rujukan masa hadapan, link di bawah adalah di mana aku boleh buat quotes pilihan aku cantik-cantik:

https://www.canva.com/

http://recite.com/

https://behappy.me/generator

Baru explore almaklum mahu buat decoration bilik dengan quotes yang best. Bawah ni lah hasilnya :)









'till next time!


Wednesday, 25 October 2017

Jejak Pulau Pinang Pertama Kali ! | Diari Sahabat YADIM UPSI



Assalamualaikum wbt.

Ini post teruja. Aku tulis memang aku sedang teruja. Apa tidaknya, cerita pertama kali jejak PULAU PINANG! *nangis * Saya seorang pelajar dari Sabah yang sedang menyambung pengajian di negeri orang iaitu Perak Darul Ridzuan. Jadi, bab bab jejak negeri-negeri di Malaysia ini tidak pernah gagal menjadikan aku menjadi seorang manusia yang paling teruja. Mohon lah faham ya?.

*lap air mata * ok sudah. Mari teruskan perkongsian gambar dan cerita! yahuuuu~

Pada 23. September. 2017 (Sabtu) dengan kekuatan anggota 40 orang pada asalnya tetapi seorang tarik diri last minit menjadikannya semua 39 orang bersama 2 orang pemandu bas(driver dan back up driver), Sahabat YADIM UPSI telah menghatar anggotanya ke Tour Wacana Ilmiah Sahabat YADIM UPSI di Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang. Setibanya di sana, ada lagi seorang ahli SY UPSI merangkap pelajar UPSI juga yang berasal dari Penang turut menyertai programm tersebut. Hal itu menjadikan jumlah peserta adalah seramai 40 orang.

Seawal jam 6:00am gigih ke bustop untuk tunggu pakcik bas pick-up geng Taman Bahtera sebelum ke Kolej untuk pick-up peserta yang majoritinya memang tinggal di kolej.

Sampai kolej, pastikan semua peserta sudah ada, around6:50am macam tu, bas mula bergerak.



Ini Syima, duduk sebelah. Pun dari Sabah :)

Memandangkan ini cerita agak lama, ya maksudku entri ini bertangguh sudah lama jadi aku sudah tidak tahu mahu tulis apa huhu. Boleh teruskan dengan gambar-gambar sahaja?. Boleh lah ya :(

Jambatan Pulau Pinang. 


Ila sangat teruja tahap mahu jerit tapi memang tidak lah kan, bagi tahu kawan thru whatsapp " I am dying screaming inside!!!" sebab serius TERUJA GILA! ha tidak cukup teruja, gila lagi kan? =P


Jambatan Pulau Pinang yang kami lalu ini adalah jambatan yang kedua. Dorang cakap jambatan ini lagi panjang dari jambatan yang pertama dan berselekoh. Jambatan kedua ini dinamakan sebagai
Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah :) #yamahubaginamapkilmiahsikitkandunganblogini

Pinjam google, tengok jambatan ini waktu malam



CANTIK!!!


Sekitar dalam bas. Team duduk belakang yang turut sama teruja melihat pemandangan yang putih dan saaaaangat cantik!
Yang sedihnya, ada sebahagian daripada kami dalam bas tu yang tidur jadi melepas melihat pemandangan masa atas Jambatan Pulau Pinang ini kekekeke.

Mari teruskan lagi dengan gambar-gambar masa di USM :






Masa mahu balik, masih duduk sebelah Syima :)

 


The squad :)


Pukul 5pm program habis.  Lepastu terus balik.
Sbeelum itu, singgah beli Jeruk Pak Ali ! Menyesal beli sikit, mahu jeruk Pak Ali lagi!!

Ha ok the end. Boring gila persembahan entri kali ini. hahaha adoi.
Tapi setidaknya, ada lah kan dari tiada langsung? kikiki.


Sebagai memori pertama kali, mengabadikannya dalam blog sebagai tatapan akan datang adalah amat perlu ya. Sebab tu mahu post juga sebab takut nanti lupa. heeee

So, demikianlah ceritanya.
Semoga kita berjumpa di entri blog selanjutnya!'
bubbyeeee!

Tuesday, 10 October 2017

Sama-sama.



Jauh dari sempurna.

Pandai lelah dengan ekspetasi melangit.
Jatuhnya pasti akan sakit.

Sungguh, jauh dari sempurna.

Tapi umpamanya ranting.
Tampaknya rapuh pantang dihentak jika sendiri.
Cuba kalau banyak, 
kuatnya menampung berat beban sehingga sukar dipatahkan.


Kuatlah bersama.
Bangkitlah bersama.
Susah dan senang, sama-sama.


Thursday, 21 September 2017

two is better than one



Ok, ini tiada kena mengena dengan percintaan atau apa-apa lah yang berkaitan dengannya.

Tapi, aku rasa "term" tersebut sesuai untuk mengibaratkan:
daripada kita buat sesuatu itu bersendirian, adalah lebih baik kita bawa teman sebagai pendamping.

Tidak semestinya berdua malah boleh jadi lebih dari dua dan mungkin seumpama sebuah pasukan?

Ya, pasukan atau "team".

Walaupun kita rasa kita boleh lakukannya bersendirian dan tidak mahu menyusahkan orang lain, tetap sedarilah dengan teman atau "team" kita akan jadi lebih kuat.

Aku tidak tahu lah apa yang aku cuba sampaikan ni boleh difahami atau tidak.

Atau, cuma aku yang rasa macam ni?

Aku pun boleh kata diri aku introvert. Seorang yang suka bersendirian dalam melakukan sesuatu pekerjaan. Aku boleh ada perasaan rimas jika bersama dengan sesiapa pun dalam keadaan yang aku mahu aku sendiri.

Adakah itu membuatkan aku tidak suka bergaul dan berkawan?
Tidak.
Aku suka berkawan. Aku sayang kawan-kawan aku. Aku amat menghargai sesiapa pun yang pernah hadir dalam hidup.

Cuma itu lah, aku suka sendiri.

Dalam masa sendiri-sendiri tu lah aku sedar sessuatu, tidak semua perkara aku boleh buat bersendirian. Aku perlu insan-insan bersama aku.

Untuk aku luah segala masalah.
Untuk aku muntahkan segala negatif vibes yang aku terima.
Untuk aku minta mereka menadah telinga dengan cerita dan pendapat aku.
Untuk aku rujuk apa yang perlu aku buat jika buntu.
Untuk aku dapatkan semangat dan dorongan.


Contohnya, roommate aku ni. Nabela. Dia ada walaupun seringkali aku menolak pelawaan bantuan dia dengan berkata "takpe, it's okay, ndapapa, I can handle this, I can do this, I can" Tapi deep inside sebenarnya, aku tidaklah segagah itu. Deep inside aku sebenarnya perlu bantuan, aku perlu sokongan.

Aku akhirnya sedar,


Aku tidak mampu dapat semua di atas tanpa teman atau seseorang yang setia ada di belakang setiap kali rapuhnya langkah aku.
Aku tidak mungkin berjaya menangani kerisaun dan ketakutan dalam diri tanpa ada "team" untuk bantu aku maju dan mengaum gagah (walaupun aku hanyalah gadis tipikal yang ayu dan lemah lembut =P)

Bila aku kenang balik dan toleh belakang, semua ini Allah aturkan aku bertemu dengan orang-orang yang sebenarnya kehadiran mereka dalam hidup bukan untuk persinggahan hello-hi, bye-goodbye sahaja.

Mereka sebenarnya berperanan untuk menjelaskan lagi keupayaan yang aku ada dalam diri. Mereka muncul untuk aku pantulkan diri sendiri berada di mana.

Terima kasih semua yang hadir dalam hidup. Terima kasih!. Sungguh, Tuhan sahaja yang tahu dan Maha Berkuasa membalas jasa baik kalian semua.


TERIMA KASIH!



Sunday, 17 September 2017

Life, so far.


Bismillah.
Assalamualaikum wbt hai~

Awal-awal semester, mampu lah aku update blog berbentuk ala-ala life update ini. Hiks. Sebenarnya, aku mahu meluangkan masa yang aku ada untuk blog sebelum aku menyepi.

Banyak benda pula mahu isi dalam blog padahal baru seminggu tau kuliah hahaha.
Ok, jom mulai!

First of all, I would like to intorduce you, my housemates!.
Untuk semester 5 ini, ini adalah date pertama kami. yuhuu. More to beli barang dapur sebenarnya tapi alang-alang kami celebrate birthday Nik terus. weee~


 Dari kiri: Aisyah, Izyan, Nabela, Nik dan Ida <3

Taraaa le housemates!

Next,
Kuliah pertama iaitu, 
KPD 3016 (Pengajaran, teknologi dan Penaksiran).

 Sweethearts~

 Sarah darling~

Lagi yang mengujakan semester ini, dapat junior dalam kalangan junior sekolah yayy!

 meet Kak Ila, Saffa dan Kina!

 Setakat ini, dapat jumpa Saffa and Kina ja lah. Tadi terserempak dengan Didi. Kipa dan Abqori akak belum jumpa lagi. Heeee hai adik-adik SEMEKAR dan SMATS! (perlu masuk dalam tag cerita Aku & SMATS dan Aku&SEMEKAR ni!)

Seterusnya,
A ride with roommate.
Gigih pagi pagi pinjam motor Cik Miss untuk ambil KadS1M di Bank Rakyat.

 Bank belum buka pun, tapi sudah ramai ok beratur *insert emoji pening here*

 And we got our card! tapi duit aku belum dapat dikeluarkan pun lagi hukhuk.

 Petangnya pula, urus add drop subject. Ni dengan Shaz =)

 Asalnya aku plan ambil 22 jam kredit semester ni. Jadi, gigih juga lah aku buat surat semua, tetapi, surat aku tidak diterima pun. Kena sertakan dengan justifikasi apa tah kakak baju oren tu cakap haritu. Terus aku pun macam malas mahu urus pertambahan jam kredit tu. Aku memang tidak payah ambil kot kan?. Rileks sikit semester ni. SIKIT.

Another roommate date :)


And,

a selfie of mine.

Fuh tiada contain bermanfaat pun dalam blog post kali ini. But yeah, just a little effort for future memories recalling I guess?.

Zafirah, do grown up well Alhamdulillah.

Beberapa kelas untuk minggu pertama ini, dapat beberapa statement panahan menusuk ke kalbu. Dalam sungguh (deep giler) oleh lecturer aku. 

Ya, siapa makan cili, dia rasa pedas, kan?

I bet, this semester I will be fighting seriously in making myself better. In shaa Allah.


Till we meet again at the next post(s) ahead!

Thank you for reading this entry!


Ma'a salamah =)


Tuesday, 12 September 2017

LEVEL 5


Assalamualaikum.

Nothing much to say, but here it is. I am in my 5th semester of my degree journey. 5th over 8.

What else I can say and wish for this brand new semester?

what else other than BETTER ZAFIRAH ?

Oh level 5.
You might sound scary and frightening everyone's heart because we are really really almost there to achieve our dreams. The path is becoming more challenging, I know.
But I strongly believe that, positivity and work hard are always the key to fight any obstacles that we will be facing along this road.

In shaa Allah, bring and keep the Almigty in every breathe we take. We are in the path to make our faith stronger, may Allah ease everything and make us even more stronger !


LEVEL 5, I AM READY.

BISMILLAH!






Wednesday, 23 August 2017

Daily Blog Challenge | Day 6 | Elephant Film Festival 2017 !


Assalamualaikum wbt. hai semuanya!

It's 6th day of daily blog. Fuhh almost there to finished the challenge!

Don't want to talk much, as what you can see on the title above! Mama, Kak Tika and I went to...

ELEPHANT FILM FESTIVAL 2017 at Jabatan Kesenian dan Kebudayaan Negeri Sabah (JKKN)

Got the news about this at facebook. 
As an elephant freak I can't help myself from going to the event!
I begged for Kak Tika weeks before the event to bring me there. At first it was like I cannot make it because Kak Tika had to handle something at school so she cannot make it for me. But, I don't get the details of what happened but yeah we made it, at last yeaaaaaaay!

I WAS SO EXCITED!

 Mama.

the elephant fan!

 kak Tika :)

 Sigup is what you called Sumpil.
Yes, that is sumpil. 


You know which me right? kahkah.

I just love the day!
Thank you kak Tika and Mama!

I got my Elephant shirt which I can choose my own design. 
That was super cool!

bye!