Saturday, 12 August 2017

Daily Blog Challenge | Day 5 | Girlfriends meeting.


11/ 08 / 17

Assalamualaikum wbt!

Ini daily blog hari ke 5! yuhuuu

Untuk entri blog hari ini. Nothing much to say, just a little meet up with girlfrieds.

Before Yanie fly back to KL then we decided a sayonara meeting.

We ate and talked about random things and flashed back stories while we were in shool.
How we laughed when we remembered all that.

And oh, we discovered our childhood song where we never wonder what was the song meaning and what was the correct lyrics? when we were kids.
here is it:

The way we sang it when we were kids : Do blek ikan kancil.

The masterpiece we found :  Doe black, he can, can't chill. 

Yes, I know we are genius =P

Azea, Ila, Vivi, Yanie.
Bye bye Yanie.

 Azea, shawl kotor?, don't care!



Vivi and Yanie.

They are, love.

Till next time girlfriends!

Ma'a salamah!


Friday, 11 August 2017

Daily Blog Challenge | Day 4


10/082017. (Khamis)

Assalamualaikum wbt! It's day 4 for daily blog yuhuuu!

Marilah aku terus bercerita tentang apa aku buat hari ini. Ini adalah pertama kali aku serius buat benda ni iaitu memarut kelapa menggunakan pemarut yang manual ini!

Mama suruh. Mula-mula macam malas sebab pernah buat dulu tapi macam susah and give up. Tapi hari ni, bila tengok mama sendiri buat, terus minta mama beralih dan bagitahu mama, let me do it for you mak! haaa feeeling hero sangat kan.

 Taraaaaa~ boleh lah sebiji kelapa untuk buat santan mama buat bubur ubi dan masak lemak sayur wuuu.
Lepas dapat rasa I did well tu, nampak hasil terus rasa memarut kelapa manually adalah sesuatu yang seronok. Penat lelah dan peluh semua terbayar dengan hasil kelapa yang diparut tu!

Next, hari ni lawat adik aku yang sihat ini di sekolah.


Tu, dia makan sayur masak lemak lah tu hasil parutan kelapa Kak Ila fuhhh~

Hari ini juga aku first time makan petai.
Aku tidak pernah berani mencuba untuk makan petai. Tapi tadi petai tu masak sambal. People said, do something what you hate. Haaa then I tried petai.
And I can eat it, but I don't think it's a favourite.

So,If i have petai on the table I could say, I am okay with you petai but I choose not to eat you hahaha.

Haihh thats all for today's daily update. Hmm I can feel how hambar and boring this post but yeahhh at least I updated it everyday to beat the challenge!

Hope tomorrow would be better Zafirah!

Talk soon!  Chow!



Thursday, 10 August 2017

Daily Blog Challenge | Day 3 | 5 Denda Masa Sekolah Paling Diingati


9/8/2017

Assalamualikum wbt. Hai semua!

Ini post berbentuk confession. Aku bukan pelajar cemerlang, bukan sepenuhnya skema, aku ini pelajar sederhana tahap tiga dalam akademik (boleh pula label diri sendiri kan? kekeke) masa sekolah menengah. Tapi, aku semakin memperbaiki diri. Semakin ada kesedaran. Semakin meningkat usia semakin berubah cara aku berfikir dan bertindak. Benarlah, we grow with the time and experiences. Makin meningkat dewasa, makin jelas kenapa cikgu-cikgu buat begitu dan begini dahulu.

Jadi, ini aku kongsikan 5 denda yang paling aku ingat yang pernah aku kena masa sekolah menengah dulu. hikhik ini untuk pengajaran bersama sekali gus menyokong semua tindakan guru untuk memastikan para pelajarnya pandai dan berjaya dalam hidup :)

1. Berdiri luar kelas sebab kerja rumah tidak disiapkan.

Ini masa matapelajaran Addmaths. Aku memang tidak tahu mahu jawab apa, jadi aku biar kosong dan aku tidak expect cikgu akan ronda setiap meja untuk tengok kerja sekolah tu, tapi aku silap.
Aku pun diminta untuk keluar kelas dan siapkan apa yang perlu aku siapkan. Masalahnya aku memang tidak tahu T_T. Atas dasar malu yang amat dan tidak rela berlama-lama di koridor luar kelas tu, aku pun tulis sahaja step ikut contoh dalam buku. Asal ruangan jawapan tu nampak berisi. Aku  tunjuk dengan cikgu dan cikgu suruh masuk kemudian suruh aku duduk. 



2. Lompat hantu cina

Ini satu sekolah aku tahu cikgu siapa yang bagi denda untuk pelajar sebegini. Lompat dengan kedua-dia tangan diunjurkan ke depan. Bergantung juga lah kena lompat dari mana ke mana dan di mana. Ada yang kena lompat di koridor dari hujung ke hujung lepastu melalui semua kelas sepanjang koridor tu. Ada juga yang kena lompat pusing satu kelas hahaha malu memang malu. Hal sendiri juga kan siapa suruh tidak siapkan atau buat apa yang cikgu suruh. Pengalaman aku dengan denda ni masa kelas Matematik. Tapi demikianlah, cikgu ini juga yang buat  aku suka Matematik dan dapat score dengan cemerlang untuk subjek ini masa PMR Alhamdulillah!

3. Conteng muka sebab tidak siap nota.

Ini HAHAHAHAHAHA aku rasa kelakar sangat bila ingat. Subjek Kemahiran Hidup. Aku adalah pelajar biasa yang sangat pemalas buat nota hahaha buat nota dalam keadaan terpaksa. Ya lah dulu mana tahu cara buat nota dengan betul, yang aku tahu salin lah apa yang ada dalam buku teks, janji siap. Sebab tu lah malas buat nota. Jadi pada waktu tu, aku tidak sangka cikgu ambil serius tentang nota dan mahu check nota tu hari tu! Atas sebab kemalasan itu, aku pun dapatlah ganjarannya. Mukaku diconteng dengan whiteboard marker oleh cikgu. Sudahlah begitu, kelas masa tu di Bilik ERT maka dalam keadaan muka berconteng, aku perlu balik ke kelas dengan muka tu!. Padan muka aku. hahahaha. Masa menengah rendah aku ambil Kemahiran Hidup: Ekonomi Rumah Tangga (ERT). Aku suka subjek ni sebab selalu ke bilik ERT untuk  belajar mengendalikan mesin jahit, buat pola skirt, buat mixed fruits cake, buat kuih cucur badak waaaaah! suka lah!.


4. Pungut sampah sebab tidak pakai baju KOKUM

Aku pernah dalam fasa yang tidak memiliki baju uniform Kokurikulum setiap hari Rabu. Aku ada masalah tu. Paling me-nervous-kan lah tu kalau perhimpunan pagi hari Rabu orang yang tidak memakai baju uniform kena buat barisan baru. Lepas habis perhimpunan pagi, yang tidak pakai baju uniform akan didenda. Standard pungut sampah lah. Hikhik. Pernah juga kena lari dalam bulatan seingat aku kakakaka.



5. Gula-gula panjang.

Ini masa tingkatan 6 Rendah. Lambat naik masjid untuk solat zuhur pada hari Jumaat. Sekolah aku dulu kalau dari asrama mahu ke masjid, kena naik tangga sebab masjid tu di atas. Asrama di bawah.

Aku terlajak tidur tengahari tu sampai asrama kosong tinggal beberapa orang kawah sahaja ada dalam dorm masa tu. Nekad juga mahu ke Masjid masa tu sebab takut nanti warden check asrama lagi teruk kamtoi nanti. Tapi, sampai di kaki masjid, ada ustaz siap menanti dengan gula-gula panjang beliau. Cuba teka gula-gula panjang tu apa?.... *drumroll*...... ya betul! ROTAN!

Ini aku serius, pertama kali rasa gula-gula panjang. Sekolah aku guna istilah ni untuk menyedapkan bunyi rotan. Ustaz rotan di tapak tangan sebelah kiri. Sebelum ustaz rotan, ustaz tanya menulis guna tangan apa?, cakaplah tangan kanan. Ustaz minta hulur tangan kiri. Masih juga ustaz consider bab memudahkan students menulis kan? ;')

Boleh aku kata pengalaman gula-gula panjang ni adalah kenangan manis?. Hihi pelik bunyinya kan?.

Aku percaya, banyak lagi jenis denda yang aku tidak catat. Denda-denda macam ni lah nanti akan cerita balik dengan kawan-kawan lepastu berdekah ketawa sama-sama sambil melihat diri sendiri sekarang berada di mana. Terima kasih cikgu!

REFLEKSI:

Selepas dapat denda-denda tu, sekarang aku nampak apa yang cikgu dan pihak sekolah mahu aku (dan kawan-kawan) sampaikan kepada kami.

1. Cikgu mahu menggalakkan pelajar-pelajar untuk BERANI MENCUBA dan JANGAN TAKUT SALAH. Kalau salah pun, cikgu boleh tolong betulkan.

2. Cikgu tidak akan mendenda pelajar-pelajar tanpa sebab. Sebab cikgu denda adalah untuk pelajar nampak apa akibat kalau tidak buat kerja yang diberi sekali gus menjadikan pelajar lebih peka dengan keperluan menyiapkan tugasan serta fokus semasa guru mengejar.

3. Denda ni macam warning/ amaran kepada pelajar untuk menunaikan tanggungjawab sebagai pelakar. Cikgu denda supaya pelajar sedar dan faham yang cikgu bagi kerja rumah serta tugasan bukan suka-suka malah jauh sekali untuk menyusahkan pelajar. Cikgu bagi semua tu untuk kebaikan pelajar sendiri.

4. Peraturan untuk dipatuhi. Sekolah mahu membentuk pelajar jadi manusia yang berguna. Sekolah mahu semua pelajarnya dibentuk ikut acuan kebaikan dan penuh dengan nilai moral yang murni.


Membaca isu-isu mengenai pelajar yang semakin manja kini, guru-guru mempunyai cabaran yang bertambah sukar. Denda bukan untuk merosakkan, tapi denda untuk membentuk diri pelajar menjadi lebih sedar dan menjadi lebih baik untuk masa depan mereka.

Pensyarah aku penah cakap, definisi sekolah baginya adalah

" Sekolah adalah tempat untuk memanusiakan manusia "


I am Zafirah Ripin and 'till next time, remember your teachers always the best!

Ma'a salamah!





Wednesday, 9 August 2017

Daily Blog Challenge | DAY 2



Assalamualaikum wbt. Ini hari kedua untuk challenge update blog setiap hari selama seminggu.

Hari kedua: 8/8/2017 (Selasa)

Hari ini, aku berkeputusan untuk menghabiskan pembacaan novel BUMI karya TERE LIYE yang aku beli masa PBAKL2017 itu hari.


Masa baca ni, aku mula sedar yang aku adalah seorang yang tidak berapa gemar atau masuk dengan cerita-cerita yang berbaur fantasi. Aku tidak kata aku tidak suka secara total tapi ini just small side of me yang masih suka membaca tapi mula tahu buku yang bagaimana aku suka dan kurang suka.

Cerita tv dan drama pun macam tu. Fiction stories ni macam not my type I could say. Tapi I watched Goblin and Let's Fight Ghost sampai habis juga okayyyy. But still, masa tengok tu ada satu perasaan memberontak dalam diri aku, tidak masuk akal dan aku mula tidak selesa dengan keadaan itu.

Aku tegaskan lagi, bukan tidak suka. Cuma, bukan berada dalam tangga teratas jenis cerita kegemaran aku. Okay I'm done with that.

What more things happened today?

Join @KL2017 @TeamMsia Twitter Contest:

Ini 2nd time aku join. Tapi setakat ini, bukan rezeki aku lagi. hukhuk. Serius aku sangat teringin mahu memiliki barangan ekslusif Team Malaysia dan KL 2017!. Di samping itu, aku juga peminat YB KJ kekekeke~ (tiba-tiba).
Hihi kerana nekad. Tapi jika benar bukanlah aku pemenang bertuah, aku tetap berbangga dengan para atlet sukan negara kita. Semoga para atlet Sukan Sea @KL2017 negara kita mampu melakukan yang terbaik sekali gus merangkul pingat emas dan mengharumkan lagi nama negara di persada dunia!


Amazing thing on twitter (lagi):

Aku adalah peminat Detektif Conan. Masa sekola dulu, aku ni selalu berangan yang aku ni Ran Mouri lepastu boyfriend aku Shinichi Kudo. Ya ya ya tahu, sangat tidak matang. Tapi serius, aku minat Detektif Conan. The only anime yang aku layan rasanya selain Ninja Boy dan Chibi Maruko Chan serta Hagemaru? ehhhh??


 Tolong Aiman (adik sepupu) buat Buku Skrap Sains.

Ini lebih kepada buat decoratipn bagi buku skrap tu nampak cantik. Isi semua Aiman yang buat. Gigih lah cari majalah lama lama untuk digunting huruf-huruf yang berkenaan untuk tampal atas muka depan buku skrap tersebut. Aku tidaklah kreatif mana, tapi sekadar untuk bagi kanak-kanak teruja dan memuji hasil kerja aku tu boleh lah kikiki.


Itu sahajalah untuk catatan hari ini. 'Till next time in shaa Allah!





Tuesday, 8 August 2017

Daily Blog Challenge | 1 hari 1 perkara baru ! | 1/7


Assalamualaikum wbt.

Tiba-tiba sungguh ada entri baru kann. Begini, memandangkan cuti aku ini tidak menampakkan cuti yang produktif, maka aku tiba-tiba terfikir untuk menggiatkan diri aku di arena blog ini. Ya bukan semua pun tahu akan kewujudan blog ini dan yaaaa siapa yang mahu tahu Zafirah ada blog??

Ini cuma untuk kepuasan diri sendiri sahaja. Tambahan pula, ini lah aku. Seorang manusia yang typical dengan hobi menulis di ruangan internet sebagai bayangan memories last forever. Bila dewasa nanti, aku boleh jejak kembali Zafirah muda mudi dulu macam mana kan?. Or should I say this as public diary?. Ha boleh juga lah kikiki.

Seperti yang tertera pada tajuk di atas, ini adalah challenge yang aku reka sendiri untuk challenge diri sendiri juga hahaha. Aku akan update blog setiap hari mengenai perkara yang aku lakukan sepanjang hari tersebut selama 7 hari = seminggu. 

Isi entri bagi daily blog ini tidaklah terperinci dari aku mula buka mata sampailah aku pejam mata balik untuk tidur. Aku hanya akan tulis perkara baru atau perkara yang luar dari kebiasaan aku buat. Macam yang tertera pada tajuk di atas, 1 HARI 1 PERKARA BARU.

Jadi, mari saya mulakan untuk hari pertama.

Perkara yang wajar untuk di-highlight pada hari ini adalah, 

MEMANCING BERDUA BERSAMA MAMA. 


Bukanlah bermaksud ini adalah pertama kali aku memancing tapi aku boleh kata ini adalah aktiviti yang setelah sekian lama aku tidak buat! Sehinggakan aku sendiri tidak boleh recall bila kali terakhir aku memancing. Lagi awesome berdua sahaja dengan mama kikiki #BondaBonding sangat :)




selain itu,

AJAR ADIF DAN YAYA RUJUK KAMUS

Aku bagi perkataan dalam Bahasa Inggeris, Adif cari dalam kamus maksud dalam Bahasa Melayu.

Bagi perkataan dalalam Bahasa Melayu, Yaya cari dalam Kamus Bahasa Arab perkataan tu.


I can see their excitement masa jumpa perkataan tu. Cuma Yaya lah banyak mengeluh cakap tidak jumpa padahal ada jaa dalam kamus tu.
Adif pula siap cakap, "Adif bawa kamus ni pegi sekolah" wahhh semangat!. Aku cakap,, dalam library sekolah mesti ada kamus. Siap bagi pesanan minta mama dorang belikan kamus sorang satu :')

Seterusnya,

KAD HARI JADI YAYA



Sejak cuti ini, aku suka bawa anak buah aku buat kad bila ada dalam family yang birthday. Hari jadi Yaya tidak terkecuali. Ya, hakikatnya aku sahaja yang teruja. Disebabkan oleh mood cuti yang masih membara, jadi mengapa aku tidak buat sesuatu yang boleh disimpan oleh anak-anak buah aku? (walaupun kebarangkalian untuk mereka simpan lama tu amat mustahil tapi aku percaya, melihat mereka gembira masa terima kad itu adalah sangat bermakna).










Betul lah selalu dikatakan bila kita buat orang happy, kita akan dapat rasa kebahagiaan yang berganda.


Ha itu sahaja lah untuk hari ini. Bukan perkara pertama kali buat pun tapi dikira sebagai perkara yang pernah dibuat tapi setelah sekian lama tidak dibuat. Jumpa esok in shaa Allah!



Ma'a salamah!


Thursday, 3 August 2017

Diari Sahabat YADIM UPSI: Projek Bubur Lambuk SY UPSI 2017 #Ramadhan1438h


Bismillah.
Assalamualaiukm wbt. hai semuanya!

Seperti tajuk yang tertera di atas, konten entri kali ini adalah koleksi gambar semasa Projek Bubur Lambuk Sahabat YADIM UPSI 2017.
Berlangsung pada 10 Jun 2017 di Surau Taman Segar, Tanjong Malim, Perak.


Sebagai tatapan masa depan Sahabat YADIM UPSI. Nanti kawan-kawan SY UPSI aku boleh lah tersedu sedan baca dan tengok gambar-gambar ni in future sebab rindu ok? hahaha.

so let's check it out yo! *buat gaya rapper*

Team potong bawang~


Team potong carrot~



Abang blander segala bawang sehingga lumat.


Akak-akak gojes menantu pilihan keluarga anda!


Bahan-bahannya adalah...


 ok aku sendiri tidak tahu. Tanya ketua chef!
Aku tukang ambil gambar dan memeriahkan suasana:)



Abang-abang bubur lambuk~
Akak sedang buat sidang media hahaha

Lagi abang-abang tampan khusyuk memasak.


Abang tukang masak sempat pose:


Abang tukang masak try to look professional ceyyyy
Projek susun bekas bubur lambuk:


Projek susun bekas lepas tu selfie sorang-sorang.

 
Kakak yang happy sebab bubur sudah mahu habis lepastu tidak sabar mahu rasa masa buka puasa nanti =P


Projek packing bubur untuk diedarkan.


Projek packing dan susun bubur lambuk versi sempat senyum tengok kamera.


Akak gojes rajin confirm memikat hati keluarga anda!


Almost done!

siiiikit lagi!

Projek edaran bubur lambuk kepada pelajar UPSI di setiap kafe kolej.


Abang Topik yang tangkas.


#teamKHAR



Kakak Dinie candid pun comel eip!

 

#TeamKZ


Kak Ila pun mahu ada gambar dalam ni lepastu mahu candid comel macam Akak Dinie jugak!


Bubur Lambuk ekstra keikhlasan di bulan Ramadhan penuh barokah untukmu!



Ok, sekarang rasa mahu BUBUR LAMBUK! kenapa aku perlu buat post ini sekarang, kenapaaaaa???!


The best shot I got untuk disertakan bersama ayat hebahan whatsapp itu hari:



Bawah ni live video pada hari kejadian. Aku masukkan dalam ni sebab ada muka aku hahahah. P/s: Terima kasih Taufik. Kau ok kan aku masukkan video dari facebook kau dalam blog aku? ok kan? kan?

*RIGHT CLIK AND CLIK THE UNMUTE/NYAHBISU BUTTON FOR THE SOUND IN THIS VIDEO*

Bawah ni video by Taufik juga heeeee



Sekian, itu sahaja untuk post kali ini.
Sangat kurang bebelan tapi sangat kaya dengan gambar hihihi/

Apa aku boleh kata, aku sangat bersyukur dengan ukhuwah dalam Sahabat YADIM UPSI. 
Kekallah kita begini sampai bila-bila ya?

Till next time and stay be a good friend to others!

Ma'a salamah!



Wednesday, 2 August 2017

Cerita Semester 4 #4semestersdown #4semesterstogo !


Assalamualaikum wbt. 
Hai semua!

Ini adalah entri wajib buat setiap semester untuk recall segala apa yang telah kuberikan masih lagi tak memadai?? eh ehhh apanihhh?

Entri ini panjang dan ini serius.

Ok, aku akan membuka cerita semester empat aku dengan Pandu Puteri Siswi 1. Yuhuuu. Aku ambil  Pandu Puteri Siswi untuk subjek kokurikulum semester ini. It's awesome sebab geng dalam tu pun awesome. Aku bersendirian di sini, maksud aku at first tiada geng langsung. Kawan-kawan aku rata-ratanya ambil KRS, Silat Serimau Hitam dan KRS. Aku sahajalah tetiba ada di Pandu Puteri ni.  Cari nahas kah apa kan?

 Ini antara kawan-kawan aku dalam Pandu Puteri Siswi. Diorang ni sudah kenal sesama sendiri sebab ada yang satu course dan ada yang satu kelas dalam certain subject. Aku sahajalah yang asing makanya kena pandai bawa diri. Dorang friendly and soooooo nice!

Seringkali juga aku ditanya kenapa Pandu Puteri Siswi ?, aku jawab selamba, sebab guru Pandu Puteri sekolah aku dulu cantik, jadi aku pun mahu digelar cantik bila aku jadi guru penasihat untuk Unit Beruniform Pandu Puteri di sekolah nanti ewahhh tidak matang sungguh jawapan aku.

Selain itu, aku sangat teruja dengar cerita Yanie dulu masa sekolah. Yanie selalu cerita pasal Pandu Puteri dan nyanyi lagu Pandu Puteri, aku yang suka. Tapi aku dulu masa sekolah Berunit Uniform-kan Puteri Islam. Hikhik sajalah mahu keluar bidang sikit ambil Pandu Puteri :)

Ya aku tahu, reasons why aku di atas macam sangat tidak relevan, tapi yahhh begitulah hahaha.

Lecturer pun baik. Lebih prefer dipanggil Cikgu dan sporting walaupun strict tapi still nice and cute.

 Ini antara wajah-waah yang aku rapat dalam Pandu Puteri. 

What makes me want to choose something different from my other friends and prefer to be alone?

= to challenge myself,  to break my comfort zone inside and mostly because I love to be with new people and making new friends =) That's just me hihi.

Ini kad untuk World Thinking Day 2017. One of the activities dan dipertandingkan. Yea, as we can predict, my card not selected as the winner hahahaha. But still, I really enjoyed making it.
*bawah kad tu, ada fail buku log *

 Sebagai pelajar untuk Unit Beruniform, tidaklah pernah lekang dari tugasan yang pelbagai dan BUKU LOG. But believe me, dengan teknologi yang ada, proses membuat buku log tidak lah sesukar mana. Malah ada sesekali aku rasa buat buku log is a fun thing sebab aku boleh design my own buku log the way I like wehuuuu janji menepati kriteria dan semua perlu ada dalam tu mesti ada. Apa tidaknya, taip, print, masukkan dalam fail and you are done!


Aku sangat enjoy dengan Pandu Puteri. I just love it. Kecuali?, kelas Pandu Puteri hari Sabtu! whyy lah whyyyy?? terganggu betul niat jalan-jalan jika ada kelas hari Sabtu, kalau kelas dibatalkan atau ditangguhkan awal itu adalah satu kebahagian yang tiada tolok bandingannya bagi seorang pelajar macam aku ni.

NEXT,

Semester empat ni jugalah aku berpeluang jejak Kelantan! WEEEE~



Dapat famili Kelantan, dapat kawan baru dan pengalaman yang sungguh bermakna!

Aku ada tulis juga pasal cerita aku di Kelantan itu hari. The link is down below!


Lagi?

Semester 4 aku berkesempatan menjadi AJK Makanan untuk International pencak Silat Championship 2017 ! Satu lagi pengalaman yang sungguh mendewasakan hahaha. Lepastu, dapat kawan baru lagi weheee~




 Tulang belakang semangat jadi AJK walaupun huru-hara tak hengattt kakakaka

Inilah mereka AJK Makanan yang paling hyper di abad ini!

video
Boomerang by the hypers~

Aku pun ada tulis pasal ni sikit dalam blog. Check it out HERE !


Semester 4 juga...

Jadi AJK Cenderahati untuk program Diskusi Perbandingan Agama anjuran Lajnah PRO, Persatuan Pendidikan Islam (PPI) yang awesome!. #LajnahPROawesome !






Ini lah partner aku menjadi AJK Cenderahati. Fatin Aifa  namanya <3






Hahaha over kan letak gambar selfie banyak-banyak? kekekeke

Semasa semester 4 ini jugalah kami menarima kunjungan daripada Siti si #UNISZApastitahu dan Azea ft Rosa si warga #USIM. Jauh mereka berjalan untuk jejak kaki ke Tanjong Malim untuk melawat kawan-kawan lama di UPSI.





Lagi excited mahu recall untuk semester 4 ini adalah, PESTA BUKU ANTARABANGSA KUALA LUMPUR 2017!
I made it again! 

Hasil tangkapan PBAKL 2017!

Ini tahun kedua aku jejak PBAKL, bersamaan dengan 2 tahun juga aku di semenanjung ini untuk menghabiskan sisa-sisa tempoh pengajian aku. Alhamdulillah untuk semua ini!

Daaaaan yang paling mengujakan untuk PBAKL2017 ini adalah....

Ketemu penulis buku favoriteeeeee! 
TERE LIYE!

Aku ke PBAK2017 bersama Yanie dan Kak Kiko. Dari Tanjong Malim ke residence Yanie di Damansara langsung ke PWTC and jumpa kak Kiko di sana~

Ila Yanie.


Ila Tere Liye =)


Ini #TeamPBAKL2016  hikhhik cuma Azea tiada.
Yasha, Sholeha dan Yanie.

Aku pegi PBAKL2017 dua kali. hahaha kerana nekad dan tidak puas hati. Pada hari terakhir PBAKL2017 tu, aku serang lagi PBAKL dan grab buku yang aku mahu!. Baru puas hati aku. Aku datang seorang dan aku survived!

NEXT,
ANNUAL GRAND DINNER PPI <3
TEMA: PADANG PASIR


 Maka berjubahlah semua insan masa dinner itu.


Spot the  one yang angkat Piramid! kakakaka

Semester 4 adalah semester kami menempuh Ramadhan. Bermula study week sampai lah exam dan cuti semester.

Jadi, iftar bersama rakan-rakan itu adalah perlu!
Ini bersama gadis kesayangan aku, ex-housemates semester 3 yang lepas. Happy sokmo dorang nih!


Sepatutnya, ada Kak Dee and Izzah tapi Kak Deee sudah balik, Izzah pula esoknya ada paper so kami berempat sahaja yang available :)

On the way pegi bazar Ramadhan Tg.Malim, jumpa kanak-kanak ni, terus minta izin ambik gambar dorang. Sporting adik-adik ini :)


Housemates aku rajin masak sampai aku rasa malu mahu hidup dalam rumah tu sebab aku tidak rajin and tidak pandai masak waddduhhh waddduhhhhh

SAHABAT YADIM UPSI juga ada buat bubur lambuk untuk diedarkan kepada pelajar-pelajar UPSI dan penduduk sekitar Taman Segar :)


 Nampak sangat tidak buat kerja kan orang busy susun bekas bubur lambuk, aku pula sibuk selfie eip!


Ini team potong-potong bawang dan tumbuk serai.


 Packing bubur~

 edar bubur~



And Ramadhan brought me to Alin di Shah Alam. Yahhhh namanya zafirah memang nekad!


Aku sudah lama tidak berjumpa dengan manusia bernama Alin ini sangat lama sehinggakan aku betul-betul nekad ke Shah Alam untuk bertemu. 

Masa tu aku baring-baring atas katil melayan kemalasan menunggu exam seterusnya.. gap seminggu lebih apa tidaknya, mahunya aku fokus belajar? memang tidaklah, aku sudah diawang-awangan membayangkan cuti semester bermula kemudian dapat berbuka bersama keluarga dan hari raya!. So, kaki aku gatal untuk berjalan meneroka dunia! ehhhhh?

Aku whatsapp Alin dan cakap aku mahu jumpa dan Alin ajak ke Shah Alam untuk iftar dan bermalam di sana. Alin sedang pratikal, jadi aku boleh tinggal hostel dia untuk satu malam tu. Maka tekedek-kedeklah aku mengemas barang dan kemas bilik before aku berangkat. Roommate aku pun terkejut dengan keputusan drastik aku, housemates aku apatah lagi... sudahlah petang tu dorang plan buat Butir Nangka hukhuk melapas aku Butir Nangka made by my housemates yang sungguh pandai masak itu~

Aku berbuka puasa dalam train almaklum lambat bertolak, maka lambatlah sampainya. Alin fetched me up di KTM Shah Alalm then bawa singgah masjid untuk solat kemudian kami makan!.
Alin bawa pegi Uptown. Dapatlah juga aku baju raya sama design dengan Alin hahaha. Lepastu kawan Alin belanja mcD. Sahur di hostel Alin dan makanan sahur sepenuhnya di sponsor oleh Alin and friends!


Keesokan harinya, Alin packing barang-barang bawa balik rumah. Alin bawa balik rumah dan few hours kemudian Alin hantar ke Putrasental ke KL Sentral then KL Sentarl to Tanjong Malim!

Anak buah Alin. Aisyah dan khadijah.

So that's simple summary about days with Alin <3

Next, marilah aku fokus pula dengan main core about my semesster 4. Which is, My Classmates and our lecturers (the subjects to be specific =P)

SMESTER 4 was the thoughest semester I ever gone through! I can't believe I survived it! *shed tears *

Subject semester 4:
  • Ilmu Qiraat
  • Usul Tafsir
  • Kajian Teks Al Quran dan Hadith
  • Interaksi Al Quran dan Sunnah
  • Pemikiran Islam Semasa
  • Pandu Puteri Siswi 1
  • English Proficiency 4

Subjek yang aku gelapkan tu adalah subjek membunuh yang aku nyaris-nyaris terkorban uwaaaaa... budak-budak sekarang cakap susah nak mateyyyy!=P

Tapi Alhamdulillah kami sekelas masih bernyawa walaupun macam ikan tenggelam timbul tidak yakin mahu meneruskan hidup di lautan yang sungguh dalam dan menakutkan itu (eh ada ikan takut lemas?).

SYABAS TEAM FURQAN! 
ANDA BERJAYA KE LEVEL SETERUSNYA IAITU SEMESTER 5!


Ini bersama pensyarah subjek Ilmu Qiraat.

I could say, Ilmu Qiraat adalah subjek favorite aku walau pun susah. Aku sangat berterima kasih dengan kawan-kawan aku yang tolong pick up aku yang slow ini. Sudi ajar, tolong aku kejar apa yang aku tinggal masa di kelas sebab aku betul-betul terpinga-pinga tiap kali kelas Qiraat. Sebab aku memang spesis lambat catch up huhuhu. Tapi pensyarah aku sangat best mengajar aku tidak tipu! 

Ujian syafawi paling win, ketar sendi-sendi aku masa ujian tu Ya Allahhh. Tapi Alhamdulillah berjaya dilalui!. Result untuk subjek ini adalah luar dari jangkaan Allahu!

Bestnya semester ini, semua killer subjects adalah subjek minor dan major. Semua pensyarah yang mengajar adalah pensyarah kegemaran!

Ini bersama pensyarah subjek Interaksi Al Quran dan Sunnah.
Kelas yang best juga, assignment pun aku rasa fun buat. Pensyarah pun saaaaaangat cool!

Coursemates #TeamFurqan #FurqanAwesome !


Ini pula buku hasil tulisan group aku untuk subjek Kajian Teks Al Quran dan Hadith.
Terima kasih Sarah yang banyak kerja keras.
Terima kasih zura sebab siap awal.
Terima kasih zura dan sarah sebab bersabar ada teammate macam Zafirah seorang ini! uwaaaa

Subjek ini subhanAllah sungguh aku cintai walaupun assignment agak susah dan paling lambat aku siapkan aduh. Experience belek kitab-kitab hadith tu tidak pernah tidak menjadi keterujaan. Apa tidaknya, kalau tidak ada tugasan sebegini, mana mungkin aku sebagai pelajar ni sanggup belek kitab-kitab karya agung ulama-ulama terdahulu tu?. SubhanAllah, beruntung betul aku berada dalam course ini!

Subjek Usul Tafsir pun tidak terkecuali, banyak ilmu baru aku dapat Pensyarah pun sangat kreatif masa mengajar. Aku pernah rasa takut masuk kelas ni entahlah kenapa padahal lecturer sangat nice dan besttttt!

Subjek Pemikiran Islam Semasa pun sama!. banyak info dan ilmu baru!. Sangat awesome dan lecturer pun sangat cool!

English Proficiency 4, adalah final untuk EP. Paling parah dan kritikal untuk Ep4 ini adalah, DEBATE!. Team aku dapat tajuk pasal Paralympic should be rewarded the same as Olympic Athlete. Aku sudahlah pencinta sukan negara Malaysia tapi kena pula jadi opposition. Sedih betul aku perlu menangkis hakikat yang sebaliknya perlu dipertahankan hukhuk aku memang emosi masa membuat hujah dalam keadaan terpaksa. haihhh. Lecturer pula, super awesome AND SO KIND <3

by all of the struggles, there are important people who willingly to help when I am in need.
They help me to catch what I left behind.
They always be the happy pills of mine.
They always be there when I need their hands.
They are the true amazing people to have in this path!
They are,
FRIENDS!


Ini masa explorace. Classmates aku ramai yang terlibat. Hampir semua terlibat.



And we really enjoyed it!

Terima kasih kawan-kawan!
Kalian akan abadi dalam ingatan. Saranghae!

Team pembentangan Qiraat yang dapat pujian dari pensyarah kuikuikui.
Thank you biha and Kak ain sebab banyak bantu saya faham Qiraat!
Terima kasih untuk segalanya!

 Parts of my happy pills :)

 Team Pemikiran Islam Semasa :)
Thank you Sarah dan Syaff!




 

 


Ini baru sikit. Ada lagi insan-insan yang mustahil untuk aku paparkan satu-satu bagi menunjukkan betapa amazingnya kalian dimataku.
Thank your friends for amazing semester 4!
See you soon!

Alhamdulilah untuk semester 4 ini. Separuh jalan sudah dilalui. Separuh lagi untuk ditempuhi. Mana mungkin perlu berpatah balik. Mari teruskan perjalanan dan menggapai impian bersama!. 

Banyak perkara dipelajari sepanjang semester ini, ramai kawan baru, air mata, tawa dan segala emosi pernah dierembeskan sepanjang semester ini. Ya lah, lagi mewarnai kehidupan dan dijadikan pengajaran untuk masa akan datang kan?

. In shaa Allah, let's be better for better future!

Before I end this entry, this is my favorite of all time!
Ucapan selamat Hari Guru daripada PPI :)
Enjoy!


THANK YOU FOR READING THIS ENTRY.
YOU ARE AMAZING IF YOU READ THIS FROM TOP!
Till next time and stay be a grateful person!

Ma'a salamah!