Wednesday, 14 February 2018

Cloudy 2017.


Bismillah and Assalamualaikum wbt.

2017 was awesome. I did amazing things in 2017. 2017 was me in semester 4 and semester 5 which when I recall everything, there were millions of laugh and smiles to be counted.
Impossible to list the amazing things I did in my 2017 yet I don’t think I can remember them all since the smallest things that happened around me was some kind amazing to me.

2017 was my third year without Bapa. November for every year is not my favourite month. I always like want to turn back time and everthing ever happened was screening freshly on my head. Looking of what I’ve gone through is making me feels like how strong I really can be in future. I accepted everything. Redha. I love it when memories popping up, I love it when I dream about bapa in my sleep. The event felt so real. I love the feeling when I miss bapa. May we meet in Jannah pak, amiin.

 2017, I tried to feel like I’m in love with a person. Yes, tried. Hahaha my friends would laugh hard if they read this. Ela was fell in love. WAS. I knew the feeling but then I realised that was not a cool feeling. It’s not love actually. Perhaps, that was only what “I think that is love” but it isn’t I guess. To be attached with someone, to wait the texts, acting to care, expecting something but what the other party did was not hitting the expectations, that were very frustrating and tiring. I hate such feeling, kind of wasting time. I was asking, was that love ?, if that is love then that is really not for me. Focussing on ourselves and loving our family and best friends are the real happiness. I said to myself, that is enough. Just be friend and be kind to others. No more trying to be in relationship. That’s it. Enough.

2017, I got the feeling of being kicked out from a group of friends which I thought all this while we were good and close friends enough. But I was wrong. I cried a lot about this. To have friend issue is something I really scared to be facing. But, yeah 2017 made me through it. To be honest, heartache, jealousy and feel like betrayed were the major feelings I always had everytime I saw their posts about themselves together as if I never be a part of them. I was expecting that we were close until forever but I was wrong. I really value our friendship, but I was kicked out from the ship itself. Sad. Then I realised, some friendships are not meant to be forever. Either you yourself would ruin their happiness or they themselves could ruin your happiness that you deserve. But now, we are still friends, just friends and I feel like no special or anything left, just friends. I am okay and I still have friends who I believe would stick with me and really value our friendship as I do.  Thank you dear friends for the lesson!.

I have alot more things to write. Eventhough I wrote about the sorrow side of my 2017, but as I said earlier, more amazing things had ever happened to cover up all that. Don't worry I am okay and In shaa Allah always be.

'Till next post!





Friday, 5 January 2018

Azam 2018



Assalamualaikum. Hai.

Aku suka Vivy Yusof sekarang ni. Suka baca blog, post instagram dan tengok video Youtube beliau.
Meminati Vivy Yusof membuatkan aku mahu ada satu shawl dUCk. Belanja satu please?

Anyways, haritu tengok video Vivy Yusof pasal resolution semua semua. OMG dalam tu Mariam and Daniel sangat comel! 😍😍😍

Point is, Vivy said, she have 1 resolution and focus only one. Since, to be better you is a must and endless resolution that you should do along your life so, it's not consider as resolution lah sebab tu sudah tanggungjawab kan?, jadi anak yang baik, jadi pelajar yang lebih tekun, strive for good grades, be a better friend, do better in life, improving Iman, read lots of  books, read Quran daily, do good deeds more often. Everything is A MUST.

So, think of it, I setted on "azam" in my mind (nope, it's not about finding a boyfriend eventhough if people ask I will answer it unseriously mehmehmeh). Which is....

to be healthier (Read: KURUS). Kehkeh. I know I know you may laugh, laugh as hard as you want but yeahh. I want achieve ideal kg you know I want to be slimmer (ceh macam lah memang slim siap siap =P)

Don't get me wrong. I just want to get my beautiful weight and be more fit nicely. Okay, to be honest, I want to wear my baju baju back hahah, yes I got few baju yang no more suite me sebab quite sempit. Bukan tidak muat just I feel not comfy wearing it sebab you know lah kan sempit and not selesa with it.

Other than that, I think to be skin (i mean fit nicely and healhty) would help me to cover my Aurat properly. I have that feeling when wearing baju sempit sempit then it would show my body parts that should not be showed eventhough we as a woman never wants to show it intentionally. But yeah that is just what I think and feel about it.

Menjadi kurus bukan untuk nampak lawa or what you call to have beautiful body shape no, tapi mahu selindung kecantikan yang tidak perlu menjadi tarikan orang. I envy orang kurus sebab they don't have that insecure feeling when they are walking or running because their clothes flow nicely and tidak melekat. ugh if you know what I mean.

I don't know how to start. But, in shaa Allah I will really want to get the ideal weight and living healthier life in the other words, be "kurus".

I don't know if it will be working or not, but we'll see how :)


Till next post!

#esoklastpaper!




Thursday, 4 January 2018

Terbunuh



Assalamualaikum.

Ini cerita segar yang baru sejam berlalu.

Pasal exam. Final exam. Tadi paper Akhlah. 1 jam 45 minit masa menjwab.

Ok sebelum tu, aku bukanlah seorang yang suka check jawapan lepas exam. Aku bukan begitu. Kalau sudah siap jawab then tutup buku lah fokus untuk next papers pula.

Tapi kali ni lain. Aku mahu cakap juga.

Soalan tadi, ada 5 soalan tapi jawab 4 soalan sahaja dalam masa 1 Jam 45 minit.

Depan kelas tampat exam tu, ada whiteboard dan jam dinding. White board tu tertulis nama dan kod kursus dan jam (tempoh) masa menjawab.

AKHLAK (HIA****)

2:30 PM - 3:45 PM

Ok, masa menjawab bermula. Jawab -jawab, jam menunjukkan 3:00PM dan aku baru siap 1 soalan! bayangkan! aku ada 3 lagi soalan belum siap! 

Pensyarah aku pesan, tulisan kena bagi cantik. Kemas tapi dalam keadaan yang aku masih belum siap 3 soalan, mana lah aku fikir pasal tulisan cantik tu semua yang aku tahu, mesti siap sebelum masa tamat!

Jam menunjukkan 3:40PM 3 soalan siap, lagi 1 soalan ya Allah macam mana nihhh? sambil aku merungut mengeluh how could soalan esei 4 soalan boleh siap dalam 1 jam 45 minit nih? insane!tapi dalam merungut tu, jari aku ligat menulis juga sebab mahu siap kan!

Akau tidak kata paper kali ni susah sebab dia esei kan?,lepastu memang aku habis baca kot pasal ni. TAPI! MASA TU MEMBUNUH AKU.


Aku boleh buat 5 isi untuk satu soalan tu, tapi aku nampak masa aku macam tidak padan dengan apa yang aku ada dalam minda. Aku laju-laju menulis, aku tidak kira yang penting siap. YANG PENTING SIAP!

Jam pukul 3:45PM, aku habiskan perkataan terakhir dan noktah. Tup. Menunggu reaksi dari pensyarah yang jaga exam masa tu. Tapi tiada apa yang berlaku. Semua masih tunduk menulis, aku pula rasa lega sebab sudah siap sebelum habis masa tapi kenapa tiada apa-apa yang berlaku?

Tengok whiteboard. Masa telah di ubah dari 2:30PM - 3:45PM kepada 
2:30PM - 4:15PM !

Aku pun macam WHAAAAAAAAATTTT????

Stress aku. Sudahlah jawapan aku tu memang confirm lah tidak complete dan banyak lompang. Sudahlah lecturer aku sangat strict dalam penulisan. Tapi sumpah, aku betul-betul serius mahu jawab dengan baik exam tadi tapi aku terkorban dengan masa yang aku cuai sendiri sebab tidak kira masa betul-betul. Nangis boleh?

Sudahlah carry mark pun menyedihkan T_T

Bukan salahkan siapa-siapa, memamng salah sendiri sebab tidak buat kira-kira masa sendiri. excited sangat menjawab kan hukhuk.

Entah, mahu menyesal tiada guna kan?
Sis redha!

I'll take what just happened as a lesson.

Astaghfirullahal 'aziim if this is kifarah for my sins. Allah akbar :(

Monday, 1 January 2018

Nota untuk Usul Fiqh



Assalamualaikum.

Dear Usul Fiqh,
Tahu kau adalah subjek paling aku geruni?
Tahu pensyarah yang ajar kau paling aku segani?.

Orang kata kau susah. Ramai yang mengeluh.
Aku pun sama :(

Maaf selalu berkata kau susah. 
Maaf sebab banyak keluhan aku lempiaskan,
Maaf.

Permudahkanlah aku untuk hadam kamu.
Sesukar mana pun, sukar lagi para ulama terdahulu yang 
menyusun ilmu ini untuk kami kini.

Entah,
manja betul kami dalam perjuangan menuntut ilmu ini.
Dijentik kesukaran dan cabaran sedikit sudah goyah :(

Kamu first paper akan aku hadap untuk #Final5 ini.
Aku takut.
Sebab tidak sehabis baik untuk kamu.
Masa ujian mid-ter itu hari lagi lah :(

Sungguh, tidaklah sama orang yang membaca
dengan yang tidak membaca kan?
Segan dengan diri sendiri.

Walaubagaimana pun, akan kuhadapi juga,
dengan jam-jam terakhir yang tersisa, 
izinkanlah aku memahami ilmumu Usul Fiqh.
Benar-benar faham.
Atas dasar,

kamu ilmu agamaku.
Agamaku tonggak redha Tuhanku.

Mudahkan ya?

Bismillah.

Esok aku exam. Final exam untuk semester 5 ini.


Sunday, 17 December 2017

Jejak Terengganu! part 1 | #CatatanZafirahBerkelana

Bismillah. Assalamualaikum wbt!

Hai dunia blog yang dirindui dan paling kunanti untuk meluangkan masa mencoret memori sebagai tatapan akan datang. Sejauh dan selama ini aku menulis blog, sesekali aku suka buka cerita lama dan tengok sendiri proses aku belajar sesuatu dari hidup ini. Paling best, in shaa Allah ada lah juga manfaat untuk pembaca :)

Ok, marilah aku mulakan cerita pengembaraan seorang manusia bernama Zafirah yang teruja setiap kali dapat tahu ada cuti hari Jumaat dan kelas Sabtu dibatalkan. Justeru, pada 03. Novermber 2017 berkelanalah seorang Zafirah merentasi Pantai Barat ke Pantai Timur :)

Misi melorek peta Malaysia!

Bermula pada hari Jumaat, 26. Oktober. 2017, bertanya Khabar kepada Siti (seorang kawan se dari bangku sekolah menengah sehingga meja Tingkatan 6 yang ohsem), dikhabarkan bahawa universitinya UniSZA akan mula cutipertengahan semester pada 03. Nov. 2017.

 Sebenarnya, sudah lama berhajat untuk menjejaki Terengganu tambahan perisa keinginan tahap memberontak mahu pergi itu adalah, Siti lah. Post gambar cantik-cantik di laman sosial, aku yang melihat ini mana mungkin tidak terpanah dan menetapkan azam untuk jejak Terengganu untuk dapat gambar macam Siti. Sambil-sambil itu, boleh lah juga jejak Terengganu dan berjumpa denan sebilangan kawan-kawan sekolah aku iaitu Siti sendiri, Mifdha, Pili dan Giyin (tapi dia balik Sabah masa tu).


Selepas mendapat gambaran akan cuti yang agak panjang itu, Jumaat, Sabtu dan Ahad (03-05 Novermber 2017) maka tanpa keraguan yang mampu mengubah pendirian, aku pun booked lah tiket. Aku sudah beli tiket bas dari Tanjong Malim ke Kuala Terengganu lebih awal. Tapi sebenarnya, aku telah booked tiket flight dari Terengganu ke KLIA2 jauh lebih awal. Alasannya apa?, supaya NO TURNING BACK. Jalan terus!. Lepas booked flight ticket, baru aku beli tiket bas ditemani roommate-ku, Nabela

Harga tiket flight dan tiket bas lebih kurang sama sahaja,  tapi mahu juga merasa naik bas sebenarnya, wonder how it feels to remain seated in the bus for 7 to 8++ hours just like my  Terengganu and Kelantan friends when they want to go back balik kampung =D

That's the intro lewlsss intro panjang sebegitu? Alaaa part one kan!

Let's not talk too much please Zafirah.

Malam (03.Nov.2017 - Khamis), Nabela hantar pegi stesen bas Tanjong Malim guna motor Cik Miss. Thank you miss and Belaaa!

Bela teman tunggu bas. Bas aku masa tu depart pukul 11:00PM, tapi minta Nabela pulang awal juga, sebab bahaya anak dara keluar malam-malam. Kalau family Nabela tahu ni memang kena lah aku!. kekeke. Tapi Nabela tetap chill sambil berkata, "Don't worry Kak Zafirah". weeee!


Sementara itu, OOTD?
Bagpack tu Azura punya, aku pinjam. Zura pun dengan baik hatinya meminjamkan beg tersebut. Terima kasih Zura!. Zura juga adalah pendorong kuat untuk aku jalan, sebab aku minta pendapat dia dengan Chua masa tu, they said GO!, masa tu dorang ada kelas hari Sabtu, sebab tu cannot join this trip. Bukan sesaja jalan seorang, ajak juga kawan-kawan tapi semua  tidak available masa tu. So, ya. Jalanlah daku sendirian.

Sebelum jalan tu, ada juga lah kawan-kawan aku bagi tips naik bas macam mana, mana mahu berhenti, jangan minum air banyak nanti banyak kali kena berhenti turun bas untuk ke tandas dan risau nanti tertinggal bas. Such worries were mingle around my head. Takut tertinggal bas, kalau salah naik bas macam mana?, kalau turun tempat yang salah macam mana?. fuhh, tapi kawan-kawan so cool, dorang cakap, Kuala Terengganu adalah perhentian terakhir, so Zafirah, bila semua orang sudah turun, barulah Zafirah turun sesambil tengoklah juga persekitaran luar. haa gituu.


This is Nabela:
 Roommate, coursemate, SY-mate, soulmate, classmate, assignments-mate hahaha semuaaa!


Ok, dalam bas. #TERUJA!
dapat seat single. and I was like... oh bas ada seat single macam ni. Bela ada cerita juga pasal seat single ni, tapi aku tidak dapat imagine macam mana. Lepas dapat naik bas ada seat sebegini, barulah aku macam oh woaaaaaw!. Bas sangat selesa. 

Pergi malam, sampai...

Siang. Good morning Terengganu!
Ya, aku dalam bas memang tidur memanjang. Sesekali bangun juga, update live location dalam grup whatsapp family hihih.

Setesen bas KT!
Hentian Bas Majlis Perbandaran Kuala Terengganu!

Then, whatsapp Siti bagitahu yang diriku sudah sampai ke destinasi dengan selamat.
Lebih kurang 7 jam perjalanan termasuk bas berhenti-henti. Ah aku apa kisah janji sampai
jumpa Siti dan kawan-kawan!. So, sementara menunggu Siti, ronda-ronda lah sekitar stesen bas itu.

Muka good morning sangat kan? tapi mahu juga selfie oh come on bukan selalu!

Ini atas stesen Bas tu. Tapi kedai tiada buka pun lagi.

Janna Nick pakai tudung, ok ini pun I teruja sudah kenapa kannnn? 🤦

Tidak lama kemudian, tibalah Siti bersama errr lupa nama! aduh!
Tapi seorang jejaka Sabahan juga. Dia macam buat service hantar and ambik orang macam tu. So, ya begitulah. Maaf lupa nama kekeke. Nanti Siti ingatkan ok!

otw to UniSZA!

Tidak terus ambik gambar dengan Siti, aku record video masa jumpa Siti, so, Siti bawah-bawah nanti baru ada gambar Siti. So, bacalah sampai habis =P

Setibanya di UniSZA, terus ke hostel Siti. Berehat, dalam plan lepas Jumaat baru pengembaraan Terengganu bermula bersama Pili dan Mifdhal :)

See, we planned our journey :)
Tapi Siti kata, mana sempat kita pegi. Mana tidak sempat, kita pegi esok.

But, sementara menunggu jejaka siap solat Jumaat, Siti pun enggan membuang masa kami, maka dibawalah seorang Zafirah ini makan tengahari di kafe kemudian pusing UniSZA yang super WOW! itu...

A must photograph!

I found Nimbus 2000 to fly and catch the Golden Snitch!
#potterheadwhereareyou?

 I can name all the flags. Should I write it down here?

 Okay no need.
#Respect #IloveMalaysia

 Around Siti's Faculty if I'm not mistaken.

Siti is shining up her photography skills.
As a disclaimer, Siti adalah seorang yang sangat suka dengan fotografi dan segala editing. Aku perasan masa form 6 lagi. Bagi lah dia gambar macam mana teruk lighting and view pun, dia boleh edit bagi cantik. Padanlah, Siti pun cantik orangnya =)

Ok, selesai habis ronda UniSZA, the jejaka tampan pun, datanglah pick-up kami untuk berkunjung ke....

Driver: Mifdhal, co-driver: Pili



*excited excited excited *
First namapak tu, terus cakap "Wuu macam di Polis Evo !" #zafirahgotexcited


We are heading to...

To...
#spotthatexcitedzafirahhhhh! hahaha
.
.
.
.
.
.
.
.
drumroll
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
TASIK PEPSI BLUE, 
RUSILA, MARANG, TERENGGANU!


SubhanAllah! Beautiful!!

Mandatory wefies the squad!
Baju hitam tu, itulah Pili, sebelah tu Mifdhal dan seorang lagi tu, SITI or kawan-kawan UniSZA beliau panggil, Zue sebab nama penuh Siti Zuraina.




Ini pula, Ain. 
Kawan Siti, juga seorang Sabahan dan belajar di UniSZA.


More pics:








😍😍😍😍😍

Berempat.
Pili, Siti, Ila dan Mep.

#TeamSMATS0812 #TeamSEMEKAR1314

So calming!
Siap cakap dengan Siti macam mahu buat rumah depan tu supaya hari-hari boleh tengok!

Next,
kami ke....

TAMAN REKREASI PULAU KEKABU,
MARANG, TERENGGANU!


Feeling so in Goblin!


Pili melayan perasaan =P

More pics:



Berempat.
Thanks Ain ambilkan gambar berempat cecantik!

Seterusnya, ke...

Pantai Teluk Ketapang, Kuala Terengganu.

Most interesting is...

Buaian ni, feeling so in Lombok!


 ececehhhh


Bubbles!

Dinosaurs tersadai.
Hahah budak mana lah yang tertinggal mainan. Ni kalau dia sedar dia hilang dinosaur collections dia mesti dia mengamuk dan bertukar menjadi T-rex.

Hari pertama jelajah Terengganu diakhiri dengan makan malam di:

NASI LEMAK AIRPORT!


Obviously, nama Nasi Lemak Airport sebab memang dekat dengan Sultan Mahmud Airport. Maksudnya, one way ke Nasi Lemak Airport ni memang nampak airport. Demikianlah lah namanya Nasi Lemak Airport. #sisgigihexplain

Tunggu makanan...

Tunggu lagi...


And...
taraaaa!
Nasi Lemak Airport yanng sedap berbaloi.
Sambal sedap boleh top up dan ayam goreng 2 ketul.
Ayam goreng pun sedap, crunchy and juicy!

Pardon that very-not-good-food-photography-by-me #sorryzafirah

Tapi memang sedap! Masa tu hujan, jadi pekena Nasi Lemak Airport panas-panas memang padu beb! #Zafirahtrieshard mihmihmih.


Malamnya,

tengok kawan kami kahwin melalui ig live.

ROSA!

Beautiful Rosa 💖
Rosa pun kawan form 6 kami juga. Classmate kami. Masa majlis akad nikah tu, dia buat IG live, so here she was masa dalam live tu.

I just love technology!, yang jauh-jauh pun boleh rasa macam ada bersama dengan Rosa! yay!
Selamat penganti baru Rosa!


End of 1st day in Terengganu!

Fuhh habis part 1, jumpa part 2 mungkin?

In shaa Allah!
Till next entry!



















Tuesday, 31 October 2017

Design your own quotes.



Assalamualaikum wbt.

Sebagai rujukan masa hadapan, link di bawah adalah di mana aku boleh buat quotes pilihan aku cantik-cantik:

https://www.canva.com/

http://recite.com/

https://behappy.me/generator

Baru explore almaklum mahu buat decoration bilik dengan quotes yang best. Bawah ni lah hasilnya :)









'till next time!


Wednesday, 25 October 2017

Jejak Pulau Pinang Pertama Kali ! | Diari Sahabat YADIM UPSI



Assalamualaikum wbt.

Ini post teruja. Aku tulis memang aku sedang teruja. Apa tidaknya, cerita pertama kali jejak PULAU PINANG! *nangis * Saya seorang pelajar dari Sabah yang sedang menyambung pengajian di negeri orang iaitu Perak Darul Ridzuan. Jadi, bab bab jejak negeri-negeri di Malaysia ini tidak pernah gagal menjadikan aku menjadi seorang manusia yang paling teruja. Mohon lah faham ya?.

*lap air mata * ok sudah. Mari teruskan perkongsian gambar dan cerita! yahuuuu~

Pada 23. September. 2017 (Sabtu) dengan kekuatan anggota 40 orang pada asalnya tetapi seorang tarik diri last minit menjadikannya semua 39 orang bersama 2 orang pemandu bas(driver dan back up driver), Sahabat YADIM UPSI telah menghatar anggotanya ke Tour Wacana Ilmiah Sahabat YADIM UPSI di Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang. Setibanya di sana, ada lagi seorang ahli SY UPSI merangkap pelajar UPSI juga yang berasal dari Penang turut menyertai programm tersebut. Hal itu menjadikan jumlah peserta adalah seramai 40 orang.

Seawal jam 6:00am gigih ke bustop untuk tunggu pakcik bas pick-up geng Taman Bahtera sebelum ke Kolej untuk pick-up peserta yang majoritinya memang tinggal di kolej.

Sampai kolej, pastikan semua peserta sudah ada, around6:50am macam tu, bas mula bergerak.



Ini Syima, duduk sebelah. Pun dari Sabah :)

Memandangkan ini cerita agak lama, ya maksudku entri ini bertangguh sudah lama jadi aku sudah tidak tahu mahu tulis apa huhu. Boleh teruskan dengan gambar-gambar sahaja?. Boleh lah ya :(

Jambatan Pulau Pinang. 


Ila sangat teruja tahap mahu jerit tapi memang tidak lah kan, bagi tahu kawan thru whatsapp " I am dying screaming inside!!!" sebab serius TERUJA GILA! ha tidak cukup teruja, gila lagi kan? =P


Jambatan Pulau Pinang yang kami lalu ini adalah jambatan yang kedua. Dorang cakap jambatan ini lagi panjang dari jambatan yang pertama dan berselekoh. Jambatan kedua ini dinamakan sebagai
Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah :) #yamahubaginamapkilmiahsikitkandunganblogini

Pinjam google, tengok jambatan ini waktu malam



CANTIK!!!


Sekitar dalam bas. Team duduk belakang yang turut sama teruja melihat pemandangan yang putih dan saaaaangat cantik!
Yang sedihnya, ada sebahagian daripada kami dalam bas tu yang tidur jadi melepas melihat pemandangan masa atas Jambatan Pulau Pinang ini kekekeke.

Mari teruskan lagi dengan gambar-gambar masa di USM :






Masa mahu balik, masih duduk sebelah Syima :)

 


The squad :)


Pukul 5pm program habis.  Lepastu terus balik.
Sbeelum itu, singgah beli Jeruk Pak Ali ! Menyesal beli sikit, mahu jeruk Pak Ali lagi!!

Ha ok the end. Boring gila persembahan entri kali ini. hahaha adoi.
Tapi setidaknya, ada lah kan dari tiada langsung? kikiki.


Sebagai memori pertama kali, mengabadikannya dalam blog sebagai tatapan akan datang adalah amat perlu ya. Sebab tu mahu post juga sebab takut nanti lupa. heeee

So, demikianlah ceritanya.
Semoga kita berjumpa di entri blog selanjutnya!'
bubbyeeee!